Szkoła Podstawowa nr 8 im. kpt. ż.w. Konstantego Maciejewicza

Szkoła Podstawowa nr 8 im. kpt. ż.w. Konstantego Maciejewicza

78-100 Kołobrzeg

ul. Bogusława X 22

tel. 94 352 46 24

E-mail: sekretariat@sp8kg.pl

Warsztaty kulinarne Ic

28 listopada 2018 roku odbyły się warsztaty kulinarne w kl. Ic z udziałem kucharzy: p. Pawła Wajdy, taty Piotrusia, ucznia naszej klasy i jego kuzynki- Aleksandry Macutkiewicz, byłej absolwentki naszej szkoły oraz  rodziców. Uczniowie, aby przywitać naszych zacnych gości przygotowali krótki program artystyczny. Następnie p. Paweł i Ola opowiedzieli  nam na czym polega zawód kucharza oraz zapoznali dzieci z wyglądem ich stroju.

Później uczniowie ubrali się w fartuszki, przygotowali noże i deseczki. Oczywiście bardzo dokładnie umyli ręce i zabrali się do pracy. Zaczęliśmy od wykonania pizzy. Dzieci  pod czujnym okiem szefa zrobili pizzę ze swoich ulubionych składników, zachowując szczególną ostrożność podczas posługiwania się nożem. Kroili pieczarki, paprykę, szynkę, salami, mozzarellę, nakładali kukurydzę, ser i inne ulubione składniki.

Kiedy nasze pizze piekły się w szkolnej kuchni, przystąpiliśmy do przygotowania „zdrowej sałatki”. Dzieci wcześniej umyły deseczki i ponownie wzięły się za krojenie  ogórków, pomidorów, szczypiorku, sałaty i innych produktów.

Następnie wszystko dokładnie wspólnie z rodzicami posprzątaliśmy po „kuchennych rewolucjach”. Tak piękny zapach roznosił się po szkole, że podczas przerwy zaglądały do nas dzieci z innych klas, by zobaczyć co się dzieje.

Wszyscy bardzo czekali na degustację samodzielnie wykonanych posiłków. Dla niektórych dzieci było to pierwsze w życiu samodzielnie przygotowane danie! Wszystkim super smakowało!

Po degustacji obejrzeliśmy prezentację multimedialną dotyczącą zdrowego odżywiania, podczas której uczniowie zapoznani zostali z piramidą żywieniową. Wiedzą ile i jakie posiłki  należy jeść w ciągu dnia, aby być zdrowym. Uczniowie zachęceni zostali również do codziennego uprawiania sportu i unikania słodyczy, będących przyczyną wielu chorób. Następnie po pysznym posiłku udali się na podwórko szkolne, uczestnicząc w zajęciach wychowania fizycznego, by poćwiczyć!

Dzięki zaangażowaniu państwa Anny i Pawła Wajda oraz Oli dzieci przeżyły ciekawą przygodę kulinarną. Poznały zawód kucharza, jego ubiór oraz specyfikę jego pracy. Dały się odkryć wśród dzieci „perełki kulinarne”.

Mam nadzieję, że wspólnie z rodzicami w domach rodzinnych włączeni zostaną w przygotowanie zdrowych i smacznych posiłków. Warsztaty kulinarne godne polecenia i kontynuacji w celu wyrobienia u dzieci właściwych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat.

Dziękujemy pani Annie Wajda za zakup produktów!

Tekst i zdjęcia: Grażyna Kordas